Purina Satou

To już 8 lat razem!

Krylan

Krylan 4

AutorDodany dnia 2021-02-26 21:17:41
Aż ciężko mi uwierzyć, jak blisko stronie Inku do pełnej dekady istnienia. Przez te osiem lat naprawdę wiele się zmieniło, a z okazji tej rocznicy przygotowałem również trochę nowych zmian, całkiem sporych. Zapraszam do zapoznania się z nimi.

Comic Reader zaktualizowany do wersji 2.8.1
W najnowszej wersji czytnika znajdziemy wiele nowości i usprawnień:
– nowa funkcja "Dopasuj do ekranu", dzięki której możemy ustawić automatyczne dopasowanie rozmiaru komiksu do okna przeglądarki. W przypadku owarcia czytnika na urządzeniu mobilnym, funkcja automatycznie się uruchomi, dostosowując szerokość komiksu do ekranu telefonu.
– możliwość dołączenia "znacznika strony" do adresu podczas udostępniania. Dzięki tej funkcji możecie podzielić się z linkiem wskazującym na konkretną stronę komiksu – osoba po otwarciu linku zostanie przeniesiona na wskazaną stronę. Funkcja ta posłużyła również innej ciekawej zmianie, którą opisuję niżej.
– dodany nowy język czytnika: rosyjski
– poprawki błędów związanych z przełączaniem stron z listy rozwijalnej w trybie pionowym i przeciąganiem strony w trybie zwykłym
– usprawnienia i optymalizacje aplikacji

Powrót zakładek!
Zakładki były obecne na Inku od bardzo dawna, jednak ze względu na niskie zainteresowanie i zmiany w czytniku funkcja ta została tymczasowo wyłączona. Teraz jednak powraca, jeszcze lepsza! Dzięki dodaniu do czytnika obsługi oznaczania numeru strony, zakładki teraz nie tylko zapisują rozdział, na którym skończyliśmy czytać, ale również i stronę. Funkcja ta działa tylko dla zalogowanych użytkowników Inku – wystarczy w czytniku obok tytułu kliknąć ikonę zakładki, aby ta została zapisana na naszym koncie. Do spisu zakładek można dostać się ze strony głównej (po naciśnięciu na nagłówek zostajemy przeniesieni na podstronę, gdzie możemy zarządzać zakładkami).

Panel rysownika
To kolejna nowość, która była przygotowywana już od pewnego czasu. Informacje na temat swoich komiksów i grup znikają ze strony głównej na rzecz panelu z zakładkami, ale nie odchodzą w zapomnienie, bo otrzymują specjalną podstronę zwaną "Panelem rysownika". Co więcej, autorzy komiksów znajdą na niej również statystyki dotyczące wyświetleń ich komiksów w różnych przedziałach czasowych. Dostęp do nowego panelu posiadają osoby z typem konta "rysownik" poprzez przycisk na stronie głównej, a także w górnym panelu swojego konta.

Wspominanie użytkowników w komentarzach
Możliwość wspominania użytkowników pojawiła się na forum w jesiennej aktualizacji. Zgodnie z obietnicą, ta sama funkcjonalność trafia również do komentarzy pod komiksami. Użytkowników przywołać możemy za pomocą znaku "@" i wymienieniu po nim pseudonimu osoby, którą chcemy powiadomić.

Powiadomienia "oznacz jako przeczytane"
Z powodu coraz większej ilości rodzajów powiadomień pojawiła się również potrzeba oznaczania ich wszystkich jako przeczytanych prosto z panelu powiadomień. Do tej pory aby wskaźnik nowych powiadomień zniknął, trzeba było się udać na podstronę z pełną listą powiadomień – teraz można to zrobić bezpośrednio z panelu na górze.

Oprócz tego wszystkiego powyżej, pojawiły się również drobne poprawki optymalizacyjne, aby strona była jeszcze lepsza i szybsza.

Co mogę więcej powiedzieć... bardzo cieszę się, że Inku przeszło tak długą drogą do dnia dzisiejszego i mam nadzieję, że jeszcze co najmniej drugie tyle przejdzie ^_^

/news/2021_02_anniversary.jpg
WildcatArren

WildcatArren 3

Dodany dnia 2021-07-29 09:57:27
I ja życzę drugie tyle oraz wytrwałości w dłubaniu przy stronie. *patrzy na datę* Komentarz "nieco" spóźniony, ale mamy taki dziwny rok, który się nie wydarzył za sprawą tajemniczego wirusa nieznanego pochodzenia. Fajnie, że teraz jest już opcja podmieniania stron. Mogę uaktualnić swój komiks, nad którym po cichu dłubałem podczas tego lockdownu, i nie muszę zawracać szanownemu adminowi czterech liter w tej sprawie. Beta nie jest zbyt skłonna do współpracy, ale twardy reset pomógł.
Krylan

Krylan 4

AutorDodany dnia 2021-07-29 22:21:59
@WildcatArren, jeśli występują jakieś problemy z działaniem funkcji lub masz jakieś pomysły na to, co można byłoby dodać lub usprawnić, to zachęcam do podzielenia się tym na forum lub przez maila. Ja chętnie pomogę, a jak jest coś wymagającego poprawy, to się również tym zajmę.