Witam,
Mam 2 pytanka odnośnie skanowania.
1. Jak bądź w jakim programie zeskanować plik, aby był edytowalny?
2. Jak pozbyć się koloru kartki, tzn. Powierzchnia nie zawsze wychodzi biała.
Z góry dzięki
Skanowanie komiksu
MhpAC 1
|
AutorDodany dnia 2019-06-28 20:51:30 |
Akaa 4
|
Dodany dnia 2019-06-29 05:57:35 Specem nie jestem, ale zdarzało mi się skanować rysunki kiedyś. 1. Skanuj do pliku png lub jpg (chociaż niektóre programy graficzne nie obsługują png). Generalnie unikaj formatu pdf. W ustawieniach drukarki (tj. w panelu sterowania) powinna być opcja wyboru formatu. 2. Tu już trzeba będzie użyć kosmetyki. Jak się da- użyć filtrów, jak filtry nie zadziałają trzeba wyrównać kolor kartki ręcznie. |
MhpAC 1
|
AutorDodany dnia 2019-06-29 10:06:28 Dzięki wielkie :) |
Krylan 4
|
Dodany dnia 2019-06-29 19:09:23 MhpAC, w przypadku pierwszego pytania, to tak jak pisze Akaa: wybieraj w opcjach skanowania formaty obrazu, ponieważ one najlepiej się nadają do rysunków (PDF to jeśli skanujemy np. dokumenty). Z kolorem kartki, to powinieneś zrobić to w programie graficznym. U mnie w Photoshopie taką opcję można znaleźć w ustawieniach poziomów ("Image >> Adjustments >> Levels...", lub skrót Ctrl+L), ale w innych programach także powinno być coś takiego. Wtedy suwakami możesz ustawić poziomy, ale to trzeba samemu na podglądzie zobaczyć, przy jakim ustawieniu rysunek będzie najlepiej wyglądał. |
MhpAC 1
|
AutorDodany dnia 2019-07-02 00:32:08 Ło, również dziękuję :) |
Sarameda 1
|
Dodany dnia 2019-10-14 11:54:43 Ja korzystam z gimpa, a później jeszcze bawię siew takim internetowym programie BeFunky :) |