Purina Satou

Pomysły i scenariusze

Ten_Smiertelny

Ten_Smiertelny 3

AutorDodany dnia 2020-09-16 21:10:27
Proponuję zamieścić na forum nowy dział „Pomysły i scenariusze”. Obecnie są działy takie jak: „Aktualności”, „Błędy”, „Sugestie”, „Dział rysowniczy” oraz „Rozmówki” czyli „tematy mniej związane z rysowaniem”. Brakuje jakiegoś działu do rozmowy o fabule.

Ktoś może chciałby podzielić się z kimś jakimś pomysłem na komiks/mangę, może dlatego, że sam nie może go zrealizować, a może, by tylko sprawdzić, co inni o nim powiedzą. Wiele rzeczy można by poprawić już na etapie scenariusza i może ktoś chciałby go poddać analizie przed tym nim przystąpi do rysowania – a więc gdy jeszcze łatwo to zrobić. Może też ktoś nie umie rysować, ale ma świetne pomysły i chętnie podzieliłby się nimi z innymi.

Ogólnie myślę, że taki dział mógłby być fajny i ciekawy. A wy – co o tym sądzicie?

PS: Przy okazji, zaznaczę, że takie tematy jak rysunkowe wyzwania czy dział fanartów, to lepiej byłoby chyba przenieść do „działu rysowniczego”, niechaj rozmówki służą (jako się rzekło) tematom mniej związanym z rysowaniem :P Może ich obecność w rozmówkach, wynika z faktu, że opis działu rysowniczego sugeruje, że tam można jedynie szukać pomocy (a nie zamieszczać prace)? Może trzeba by było go poprawić.
CryingWyvern

CryingWyvern 2

Dodany dnia 2020-09-17 10:53:19
W sumie to całkiem spoko pomysł. Zakładając, że w ten sposób powstałyby kolaby między rysownikami, a wtedy komiksy powstawałyby szybciej i częściej. Są historie, które nie ciągną się na tomy czy 10 rozdziałów po 40 stron, więc jeśli ktoś miałby pomysł na krótki oneshot to na prawdę spoczko opcja :D
Krylan

Krylan 4

Dodany dnia 2020-09-20 23:06:19
Myślałem nad takim miejscem do ogłaszania się w ramach poszukiwania współpracy nad różnymi projektami, ale bardziej w formie pojedynczego wątku.
Może jednak lepszym pomysłem byłby cały dział...

Generalnie skupiam się teraz nad ulepszaniem forum, dlatego zrobię też małe porządki i pomyślę nad dodaniem nowej kategorii.
Przy okazji zdradzę, że pojawią się również dwie spore i ciekawe funkcje, natomiast część mniejszych zmian (kosmetycznych) możecie zobaczyć już teraz.
lkomiksowa

lkomiksowa 5

Dodany dnia 2020-09-23 08:47:42
Znaczy się, jest grupka ComiBook (https://www.instagram.com/comi.book/ instagram do kontaktu jakby co), na discordzie, tam wszyscy autorzy komiksów łączą się i właśnie rozmawiają o scenariuszach, postaciach i pomagają sobie (mi bardzo pomogli). Grupa jest już z 2 lata. Zachęcam do zaglądania i poznania ich (i mnie).
Ale fakt, taka opcja w forum też jest dobra. Myślę że dział byłby spoko i podtematy: scenariusz, postacie, świat itd. Nie wyglądałoby źle. Tym bardziej że forum zaczyna w końcu ożywać!
Ten_Smiertelny

Ten_Smiertelny 3

AutorDodany dnia 2020-09-27 14:38:22
Chyba każdy wyobraża sobie taki dział trochę inaczej. W każdym razie w samej kwestii logicznej, myślę, że dział o fabule by się przydał, skoro jest dział o rysowaniu. Komiksy to wszakże nie tylko rysunki i nie każdy musi być nawet rysownikiem, by być twórcą komiksów.

Sam nie mam konta ani na instagramie, ani na discordzie. Do instagrama nie zachęcił mnie artykuł Krylana https://krylan.ovh/portfolio/pl/blog/b_51,krylan-na-instagramie-hur-ra

Discorda się z niezrozumiałych powodów boję. Chyba jednak będę musiał w końcu gdzieś się dołączyć…
Meastren

Meastren 1

Dodany dnia 2020-09-27 15:31:43
Osobiście uważam, że to jedna z najlepszych sugestii. Chętnie bym przedyskutował różne scenariusze, plany, rozwoje postaci i rozwiązania fabularne. Przy takich dyskusjach można jeszcze bardziej poznać swoje postacie i pozastanawiać się co by zrobiły w różnych scenariuszach. To daje inspirację na przyszłe wątki fabularne. Każda podpowiedź i porada jest na wagę złota :).
Właśnie jak mam przeróżne blokady często przeglądam to zagraniczne forum https://www.writingforums.org/ i tu mają działy takie jak: rozwój fabuły, rozwój postaci, budowa świata/settingu, itd, itp.

Generalnie nie jestem fanem umieralności przeróżnych forum na rzecz facebooków, instagramów czy nawet redditów bo to straszna monopolizacja. Są rzeczy, do których tylko ''klasyczne'' forum się nadaje, więc fajnie by było dodać dział odnośnie planowania historii. Takie dyskusje na pewno by ożywiły forum :).
Ten_Smiertelny

Ten_Smiertelny 3

AutorDodany dnia 2020-09-27 19:21:09
Słowo ciałem się stało. Dział na forum został utworzony. Podziękujmy ładnie adminowi.
Dzięki Krylan! :)
Krylan

Krylan 4

Dodany dnia 2020-09-27 20:10:31
Okay, dział powstał i znajduje się tutaj: https://inku.ovh/viewforum/6

@lkomiksowa, przecież nie po to tworzę tę stronę i forum, żeby dyskusje toczyły się gdzieś indziej...
Poza tym chciałbym zwrócić uwagę na to, że regulamin zabrania reklam, a ten post na taką właśnie wygląda (i to nie pierwszy raz, kiedy w swoich treściach o tym piszesz).

Generalnie nie jestem fanem umieralności przeróżnych forum na rzecz facebooków, instagramów czy nawet redditów bo to straszna monopolizacja. Są rzeczy, do których tylko ''klasyczne'' forum się nadaje, więc fajnie by było dodać dział odnośnie planowania historii. Takie dyskusje na pewno by ożywiły forum :).

@Meastren, zgadzam się, choć może nie nazwałbym tego "monopolizacją". Grupy Facebookowe i różne "czaty" mają poważną wadę – wszelkie dyskusje się tam "gubią". Poza tamtejszymi wyszukiwarkami (z których i tak rzadko się korzysta) nie znajdzie się tych tematów w globalnej wyszukiwarce, ponieważ nie są one indeksowane. Ciężko też o jakiś porządek – wszystko co się tam dzieje jest "na teraz" i często tematy się niepotrzebnie powtarzają.

Dlatego właśnie uznałem, że taka klasyczna forma dyskusji jest potrzebna. Do tego widzę też, że niektóre istniejące już tematy stają się pomocne dla innych.

Słowo ciałem się stało. Dział na forum został utworzony. Podziękujmy ładnie adminowi.
Dzięki Krylan! :)

@Ten_Smiertelny, proszę bardzo :D