Purina Satou

Jesienne nowości na Inku

Krylan

Krylan 4

AutorDodany dnia 2020-10-11 19:52:50
Zebrało się trochę nowych rzeczy, które pojawiły się na Inku – pora je oficjalnie ogłosić. Szczerze mówiąc, nowości miało być trochę więcej, ale z powodu pewnych wydarzeń rozciągnęło się to trochę w czasie. Sama zapowiedź zmian również pojawia się później, niż to początkowo zaplanowałem.

Przejdę jednak do rzeczy, czyli do tego, co zmieniło się na Inku od czasu ostatniej aktualizacji:
Forum – tu pojawiło się kilka nowości, w tym parę zmian kosmetycznych (nowy wygląd odnośników, a przycisk edycji posta został przeniesiony do prawego górnego rogu posta). Jest również zupełnie nowa funkcja, która pozwala "wspominać" innych użytkowników Inku. Wystarczy w treści posta po znaku "@" wymienić pseudonim użytkownika, aby ten został powiadomiony. Dzięki temu, możemy zwrócić jego uwagę na naszego posta, na przykład podczas cytowania jego wypowiedzi. Jeśli odpowiadamy komuś w temacie, możemy w trakcie pisania kliknąć na pseudonim użytkownika na liście ostatnich postów, aby automatycznie umieścić "wspomnienie" w swoim poście.
Na życzenie użytkowników powstała również nowa kategoria na forum, dotycząca twórczości, ale od tej mniej "rysunkowej" strony: "Twórczość"
Zmian na forum będzie znacznie więcej, jednak te będą musiały jeszcze trochę poczekać.
Powiadomienia – w związku z powyższym, naprawiłem przy okazji znaleziony błąd, który powodował, że ikona powiadomień nie informowała o nowych powiadomieniach, a te nie były oznaczane jako "nowe".
Top 10 – została dodana nowa zasada dla komiksów znajdujących się w rankingu Top 10. Od teraz, aby komiks znalazł się na tej liście, musi posiadać minimum 10 głosów. Dzięki temu komiksy z niewystarczającą ilością głosów nie będą przy swoim debiucie przewracać listy do góry nogami (ponieważ często taki komiks otrzymuje jedyną ocenę 10/10 i natychmiastowo znajduje się na pierwszym miejscu).
Edycja komiksu/rozdziału – naprawiłem problem z "przymusowym" oznaczeniem kategorii wiekowej przy edycji komiksu. W przypadku gdy ktoś pomijał oznaczenie kategorii wiekowej przy edycji, komiks automatycznie otrzymywał kategorię "3+" – teraz to pole nie jest obowiązkowe (jednak wciąż administrator może oznaczyć komiks odpowiednią kategorią wiekową).
Z kolei drugą, bardzo ważną nowością dla rysowników, jest możliwość podmiany podstron komiksu. Zamieszczone strony są niewyraźne? W tekście opublikowanego rozdziału znalazła się literówka? Teraz możesz samodzielnie poprawić takie błędy, wchodząc w edycję opublikowanego rozdziału.
Profil użytkownika – tutaj nastąpiły małe zmiany kosmetyczne. Osiągnięcia zostały przeniesione do lewej kolumny, a statystyki otrzymały nieco świeższy wygląd.

W planach jest sporo nowych funkcji, niektóre z nich już nawet są na zaawansowanym etapie. Jeszcze do końca tego roku trochę się ich pojawi.

/news/2020_autumn.jpg
Ten_Smiertelny

Ten_Smiertelny 3

Dodany dnia 2020-11-05 11:41:09
Wystarczy w treści posta po znaku "@" wymienić pseudonim użytkownika, aby ten został powiadomiony.

Super sprawa! jak to działa? Naprawdę wystarczy dać @ przed pseudonimem? Test @Krylan
Skoro działa na forum, fajnie byłoby by ta funkcja dostępna była również w komentarzach. :)

Powiadomienia

Swoją drogą kiedyś można by zrobić, że powiadomienia nie powiadamiają cię, gdy np. piszesz na forum we własnym wątku, albo dajesz komentarz do swojego komiksu, bo przecież wiesz, że to robisz i powiadamiać cię o tym nie potrzeba ;)

Top 10 – została dodana nowa zasada dla komiksów znajdujących się w rankingu Top 10. Od teraz, aby komiks znalazł się na tej liście, musi posiadać minimum 10 głosów. Dzięki temu komiksy z niewystarczającą ilością głosów nie będą przy swoim debiucie przewracać listy do góry nogami (ponieważ często taki komiks otrzymuje jedyną ocenę 10/10 i natychmiastowo znajduje się na pierwszym miejscu).

Z tą zmianą mam trochę mieszane uczucia…

Z jednanej strony na pewno sprawia to, że topka jest bardziej wiarygodna. Z drugiej…

Po pierwsze nie jest nigdzie powiedziane, że komiks musi jako pierwszą ocenę dostać od razu 10/10, równie dobrze może być to przecież 1/10 czy 5/10. I można by też argumentować, że taka pierwsza ocena jest najbardziej wiarygodna, bo następni oceniając sugerują się ocenami innych użytkowników i chcą podważyć albo obniżyć punktację. Pierwszy zaś czytelnik ocenia tak jak widzi.

Po drugie takie „bycie na szczycie rankingu z jedną oceną”, nie trwa chyba nigdy zbyt długo i jest dodatkowo świetną reklamą zaczynającej twórczości. Bo motywuje to innych czytelników by przeczytali, ocenili i w ten sposób równowagę na topce przywrócili.

Po trzecie, widząc „szalony ruch” na stronie i to jak często są komiksy oceniane, myślę, że w przypadku niektórych komiksów mogą minąć lata nim zdobędą one rzeczone 10 głosów. Nawet jeśli nie byłyby to komiksy złe. Taka np. „Mała Chita” zaczynała w 2017 ma już 5 rozdziałów i… 8 głosów…

Swoją drogą, ten system chyba nie do końca działa, bo w Top10 znajduje się jeden komiks, przy ocenie którego pisze „(głosów: 7)”. Więc jak to naprawdę jest z tym „minimum 10 głosów”?

Zamieszczone strony są niewyraźne? W tekście opublikowanego rozdziału znalazła się literówka? Teraz możesz samodzielnie poprawić takie błędy, wchodząc w edycję opublikowanego rozdziału.

Dobra robota! :D

W planach jest sporo nowych funkcji, niektóre z nich już nawet są na zaawansowanym etapie. Jeszcze do końca tego roku trochę się ich pojawi.

Powodzenia! Jesteś niewiarygodnie pracowity.
Przepraszam za moje ciągłe jakieś narzekanie. '_'

Pozdrawiam serdecznie. :)
Krylan

Krylan 4

AutorDodany dnia 2020-11-06 23:55:13
@Ten_Smiertelny
Super sprawa! jak to działa? Naprawdę wystarczy dać @ przed pseudonimem? Test @Krylan
Skoro działa na forum, fajnie byłoby by ta funkcja dostępna była również w komentarzach. :)

A widzisz, dobrze, że przetestowałeś, bo jak się okazuje, pseudonim ustawiony na końcu linii nie był wyłapywany.
Teraz to poprawiłem, powinno być znacznie lepiej. Sam system wymaga jeszcze trochę pracy, dlatego w komentarzach pojawi się nieco później (ale tak, tam też będzie).

Swoją drogą kiedyś można by zrobić, że powiadomienia nie powiadamiają cię, gdy np. piszesz na forum we własnym wątku, albo dajesz komentarz do swojego komiksu, bo przecież wiesz, że to robisz i powiadamiać cię o tym nie potrzeba ;)

Aż nie wierzę, że to pominąłem, bo byłem pewien, że ten przypadek uwzględniłem D:
Już poprawione, dzięki za uwagę.

Po pierwsze nie jest nigdzie powiedziane, że komiks musi jako pierwszą ocenę dostać od razu 10/10, równie dobrze może być to przecież 1/10 czy 5/10.

Chyba że autor komiksu zaraz po publikacji przesyła pracę swojej rodzinie/znajomym/fanom i prosi o wsparcie. Oni wystawiając ocenę są trochę mniej obiektywni w tej kwestii ;P
Ranking to ranking. Dla "zaczynającej twórczości" są inne miejsca na stronie – strona główna (najważniejszy widok), lista komiksów, wyszukiwarka, moduł z propozycjami na podstronie innego komiksu. Dodatkowo autor może się pokazać również od innej strony, udzielając się na forum, czy pisząc artykuły, co też zwiększa szanse na to, że ktoś odwiedzi profil i zobaczy komiksy danego autora. A w przyszłości pewnie pojawi się jeszcze więcej możliwości.
Ranking ma za zadanie pokazać komiksy, które są uznawane za najlepsze na całym Inku. Taki chwiejny ranking trochę nie ma sensu. Z kolei jeśli ktoś chce zobaczyć taki "ranking" bez tej zasady, to może posortować według oceny pełną listę komiksów.

Ale bardzo dobrze, że zwróciłeś uwagę na ten komiks, który zgodnie z zasadą nie powinien się znaleźć w rankingu. To jest taka nieco problematyczna kwestia, która wynika ze złego przemyślenia struktury tabeli na początku powstawania Inku.
Analizując sytuację i dane z tabel dochodzę do wniosku, że na tę chwilę liczba 10 głosów może być rzeczywiście zbyt dużym progiem. Z tego powodu obniżam tę liczbę do pięciu ocen, natomiast to będzie się zmieniać wraz z większym ruchem na Inku. Co do samej zasadności takiego limitu, to inne strony również wykorzystują taką zasadę w swoich rankingach i uwzględniają "minimum" ocen, które dany wpis musi posiadać, żeby się tam znaleźć.

Powodzenia! Jesteś niewiarygodnie pracowity.
Przepraszam za moje ciągłe jakieś narzekanie. '_'

Dzięki – dobrze, że ktoś to docenia ^_^
A z tym "narzekaniem" to tak nie do końca jest za co przepraszać. Często z tego wychodzą jakieś sprawy, którymi trzeba się zająć.
Ten_Smiertelny

Ten_Smiertelny 3

Dodany dnia 2020-11-07 14:48:11
Teraz chyba już działa. Test @Krylan

Chyba że autor komiksu zaraz po publikacji przesyła pracę swojej rodzinie/znajomym/fanom i prosi o wsparcie. Oni wystawiając ocenę są trochę mniej obiektywni w tej kwestii ;P

Tak, ale to trochę nie fair, więc założyłem, że nikt tak nie robi… A może powinienem założyć, że wszyscy tak robią skoro to nie fair? ;)

Faktycznie to problem. Chociaż mój „Potomkowie Kyriosa” dostał na początku 10/10 choć wiem, że nie zrobił tego nikt mi znajomy (i o „wsparcie” nikogo też nie prosiłem). Z drugiej strony mój nowo dodany komiks „Segment 23” dostał jako pierwszą ocenę 5/10… W ten sposób boleśnie (dla mnie) udowodniłem to co mówiłem wcześniej… hahaha…

Cały czas myślę nad ocenami, bo sądzę, że to bardzo, bardzo, dobrze, że można oceniać anonimowo, bo dzięki temu oceny są wiarygodne i nikt nie obawia się oceniać słabo ze względu na zemstę. Wiem z innych portali jak to wszystko beznadziejnie wygląda, gdy nie ma anonimowości.

Z drugiej strony, chciałoby się jakoś ograniczyć takie oceny od „duchów” nie wiadomo skąd.

Człowiek może prosić swoją rodzinę i znajomych „o wsparcie”, ale teoretycznie może również sam narobić sobie pseudo kont i podwyższać swoją pracę, albo obniżać innych. Wiem, że pewnie trochę dbasz o to, by tak nie było, ale jakiegoś systemu zapobiegającego nie ma.

Łatwo byłoby to zablokować wprowadzając zasadę, że oceniać może tylko ktoś, kto sam dodał choć jeden własny komiks na inku. Ale to by było beznadziejne, bo fajnie byłoby by na inku byli również zwykli czytelnicy, a nie tylko autorzy. Można by wprowadzić takie zabezpieczenie, że oceniać możesz po dodaniu swojego komiksu, albo po tym gdy zamieścisz co najmniej trzy komentarze/wpisy na forum, tak aby ci oceniający byli jakoś przynajmniej widoczni na portalu. W ten sposób nawet gdyby ktoś prosił rodzinę czy znajomych, ta rodzina musiałaby przynajmniej jakoś iku (komentarzami) wzbogacić. (Choć może to tylko jakaś niepotrzebna kombinacja…W końcu zależy nam by ocen było więcej, a nie mniej…)

Dla "zaczynającej twórczości" są inne miejsca na stronie – strona główna (najważniejszy widok), lista komiksów, wyszukiwarka, moduł z propozycjami na podstronie innego komiksu.

Tak, tylko ludzie są leniwi… Wyszukiwarka jest potężna, ale to topka zwraca uwagę. Ale mówiłem o tym pewnie przez to, że tak cudownie było być w Top10 choćby przez chwilkę… ;)

„Okładki” na stronie głównej to super sprawa. Ale są na nim nie tyle ‘nowe komiksy’, co ‘nowe rozdziały’. Obecny moduł z propozycjami też mi się bardzo podoba, ale z nowościami nic wspólnego chyba nie ma.

A w przyszłości pewnie pojawi się jeszcze więcej możliwości.

Może obok Top10 dać też z jakimś znaczkiem (topka ma gwizdkę) donosik „Nowości” prowadzący do
https://inku.ovh/projects?search=true&keywords=&tag=&language=&rating=&state=&sort=created

Ranking ma za zadanie pokazać komiksy, które są uznawane za najlepsze na całym Inku. Taki chwiejny ranking trochę nie ma sensu.

To może i prawda, ale wszelki ruch na stronie (także rankingu) pokazuje, że ona żyje.

Analizując sytuację i dane z tabel dochodzę do wniosku, że na tę chwilę liczba 10 głosów może być rzeczywiście zbyt dużym progiem. Z tego powodu obniżam tę liczbę do pięciu ocen, natomiast to będzie się zmieniać wraz z większym ruchem na Inku. Co do samej zasadności takiego limitu, to inne strony również wykorzystują taką zasadę w swoich rankingach i uwzględniają "minimum" ocen, które dany wpis musi posiadać, żeby się tam znaleźć.

Bardzo sensowne. :)
Faktycznie 10 było lepiej, gdyby tylko ruch był większy (co mam nadzieję kiedyś nastąpi). Ogólnie to całkiem sensowna i zrozumiała zasada.

Ale bardzo dobrze, że zwróciłeś uwagę na ten komiks, który zgodnie z zasadą nie powinien się znaleźć w rankingu. To jest taka nieco problematyczna kwestia, która wynika ze złego przemyślenia struktury tabeli na początku powstawania Inku.

Widzisz… A teraz trzeba mieć 5 głosów, tak?
Dlaczego więc nie ma w Top10 @Babylon Rebirth skoro ma ocenę (kopiuję):
8.50 / 10(#3)
(głosów: 6)
?
[Przyznaję, że nie mam pojęcia co znacz to „(#3)” obecne w nawiasach przy ocenach.]

(Nawiasem mówiąc, może by „@” zaadoptować również do nazw komiksów w powiadomieniach: „Ktoś wspomniał twój komiks w temacie XY” itd.)

Pozdr.
Krylan

Krylan 4

AutorDodany dnia 2020-11-08 13:47:45
Człowiek może prosić swoją rodzinę i znajomych „o wsparcie”, ale teoretycznie może również sam narobić sobie pseudo kont i podwyższać swoją pracę, albo obniżać innych. Wiem, że pewnie trochę dbasz o to, by tak nie było, ale jakiegoś systemu zapobiegającego nie ma.

Ja reaguję, jak się pojawiają jakieś podejrzane akcje. Było już kilka takich sytuacji, gdzie ewidentnie było widać manipulację głosami. Oczywiście nie zawsze jest możliwość zweryfikowania, jakie ktoś miał intencje i czy robi coś umyślnie, ale kiedy mam taką możliwość, to interweniuję.

Nie zamierzam stosować dodatkowych ograniczeń, jeśli chodzi o możliwość głosowania – już wystarczy, że trzeba się zarejestrować. Inaczej to by bardzo mocno zmniejszyło ilość głosów, przez co komiksy posiadałyby tylko pojedyncze głosy.

„Okładki” na stronie głównej to super sprawa. Ale są na nim nie tyle ‘nowe komiksy’, co ‘nowe rozdziały’. Obecny moduł z propozycjami też mi się bardzo podoba, ale z nowościami nic wspólnego chyba nie ma.

Mówiłem o tym bardziej w kontekście: "komiks, również nowy, może się w tych miejscach pojawiać, zamiast w rankingu".
A z tym odnośnikiem do nowości, to był już taki pomysł na forum i miałem to wprowadzić, ale jakoś mi wyleciało z głowy. Teraz już jest :D

Dlaczego więc nie ma w Top10 @Babylon Rebirth skoro ma ocenę (kopiuję):
8.50 / 10(#3)
(głosów: 6)

Ahahah... umm... znów się pomyliłem i zamiast sprawdzać liczbę oddanych głosów to sprawdzałem ilość polubień ^_^:drop:
(tak to jest, jak się programuje będąc zmęczony)
Już naprawione, dzięki za czujność. Ta liczba w nawiasie, "(#3)", oznacza numer miejsca pod względem ilości polubień/wyświetleń/oceny.

Co do wspominania komiksów, to jest to raczej problematyczna sprawa. Na pewno nie odbywałoby się to w ten sam sposób (czyli po znaku "@"), bo wtedy system nie będzie wiedział, czy wołany jest człowiek, czy komiks (a użytkownik może mieć też pseudonim taki sam jak komiks nazwę). Najlepszym rozwiązaniem byłoby wspominanie po identyfikatorze komiksu, tylko pytanie, czy ktoś by tego używał...
Jeszcze nad tym pomyślę, a obecnie, zamiast tego, można po prostu wołać autora danego komiksu :D