Praca przy mandze/komiksie
Strona: 1 2
lkomiksowa 5
|
Dodany dnia 2020-09-23 08:50:48 TO nowy wątek warto zrobić o tym @CryingWyvern by się nie zgubiło :D |
Ten_Smiertelny 3
|
Dodany dnia 2020-09-27 14:33:20TO nowy wątek warto zrobić o tym @CryingWyvern by się nie zgubiło :D Tak to zdecydowanie powinno być w nowym wątku, a może nawet artykule. Choć na forum, to ktoś mógłby CryingWyvern o coś jeszcze później dopytać. |
Madoka 2
|
AutorDodany dnia 2021-05-22 21:21:14 (Przepraszam za odświeżanie wątku, bo długo mnie nie było, przepraszam naprawdę, aż głupio x'D) @Ten_Smiertelny Akurat link który dodałeś to widziałam go i z niego korzystałam potem i znam się na opcjach programu (trochę lat minęło od tego postu i sama sobie ogarniałam xD), ja mam ustawione wymiary Binding- A4 i Border- B5 600dpi (plus spady) i raczej na moim etapie lepiej już nie zmieniać :"D. Robiłam redraw 1 rozdziału (46 stron) stąd, zrobiłam 2 rozdział (38 stron) i jestem na scenorysie 3 (37 stron)(plus bonusy), został rozdział 4 (plus dodatki) i wolałabym nie publikować na stronach choć kusi, to czasem daje jakieś zdjęcia na insta =u=. Choć jedno co może martwić to zainteresowanie i fabuła czy przyciągnie ludzi. - Uważam, że nawet jeśli jest słaba fabuła, to i tak lepiej spróbować swoich sił i wydać mangę w wydawnictwie, niż potem żałować, że się tego nie zrobiło :3 (ale mam nadzieję, że mi się uda O_O)- I najbardziej martwiące jest to, że idzie mi strasznie wolno ale zawsze staram się robić progress choćby mały :D. Jeszcze zastanawiam się nad rozmiarem okładki i ilustracji w środku, na razie myślę o A4 350dpi. I jeszcze kwestia do którego wydawnictwa napisać najpierw o_o... Mieć własną mangę w rękach to dopiero coś (*u*)/. Trzeba pokazywać innym polaczkom, że da się i można próbować swoich sił! Może się komuś uda zahaczyć o anime i wejść na rynek azjatycki i mieć własnego nendoroida xD. |
Krylan 4
|
Dodany dnia 2021-05-23 14:07:17 @Madoka proszę, nie pisz "polaczkom" (jeszcze dodatkowo z małej), bo to brzmi strasznie pogardliwie :/ Co do Nendoroidów, to są przecież przykłady postaci z polskich gier (nie komiksów, ale mimo wszystko z Polski), które otrzymały swoje Nendoroidy – seria Wiedźmin i Helltaker. Wcześniej był też wspomniany francuski "Radiant", jako przykład niejapońskiego komiksu, który otrzymał swoje anime, więc to jak najbardziej jest możliwe, tylko trzeba mieć coś naprawdę dobrego, żeby osiągnąć taki sukces. Próbować i wysyłać zapytania do wydawnictw zawsze można (najlepiej celuj w takie, które trzymają się podobnych gatunków i są bardziej otwarci na różne eksperymenty). Oni najlepiej określą, czy coś im się opłaca wydać i czy będą chcieli w to zainwestować, a jeśli nie, to zawsze istnieje szansa, że dadzą jakieś wskazówki nad czym warto byłoby popracować. Niestety, przy wydawaniu powinno się sobie narzucić jakieś tempo pracy, bo potem sytuacja kończy się jak z "Kawaii Scotland", gdzie wychodzi "tom pierwszy", a potem od lat kontynuacji brak (i po mandze zabrali się za light novel, której też wyszedł "tom pierwszy" i na tym się skończyło). |
Ten_Smiertelny 3
|
Dodany dnia 2022-04-23 15:37:55 @Madoka Uważam, że nawet jeśli jest słaba fabuła, to i tak lepiej spróbować swoich sił i wydać mangę w wydawnictwie, niż potem żałować, że się tego nie zrobiło I jak w końcu, udało się? Gdy się pojawisz daj znać ;) |
Madoka 2
|
AutorDodany dnia 2022-05-21 21:25:32 @Ten_Smiertelny Nie. Mój progress jest zbyt wolny, zrezygnuję z tego i będę dawać mangę do internetu i jak będę chciała to wydrukuję samodzielnie bez współpracy z wydawnictewm Wybacz, że to tak wyszło :/ Jak to Krylan pisał, trzeba mieć jakieś tempo pracy - tylko że w moim przypadku nie skończyłoby się na 1 tomie, ale robienie jednego zajęłoby zbyt dużo czasu, a ja jeszcze lubię skakać po robieniu po drodze jakiś ilustracji czy fanartów, więc to się odwleka. |
Ten_Smiertelny 3
|
Dodany dnia 2022-06-08 11:13:16 @Madoka Szkoda. :/ Nie. Mój progress jest zbyt wolny, zrezygnuję z tego i będę dawać mangę do internetu i jak będę chciała to wydrukuję samodzielnie bez współpracy z wydawnictewm Tempo jest bardzo ważne. Właśnie dlatego zastanawiam się czy nie lepiej trochę odpuścić z rysunkami, a zyskać na szybkości. Jak uważasz? Temat ten starałem się poruszyć tutaj: https://inku.ovh/viewthread/107 @CryingWyvern Przez to, że @Ten_Smiertelny odświeżył trochę ten temat to pomyślałam sobie, że mogłabym opowiedzieć na forum lub zrobić artykuł o tym jak mi się pracowało z wydawnictwem przy "wiecznym turnieju". Takie blaski i cienie pracy z wydawnictwem xD Zaciekawiłaś bardzo! Proszę zrób kiedyś o tym artykuł albo wątek na forum! Na pewno wielu osobom bardzo by to pomogło. |
Strona: 1 2