Dziś dzień specjalny, ponieważ równo 7 lat temu strona Inku stała się publicznie dostępna.
Miałem z tej okazji pisać o wielu różnych nowościach, które ostatnio się na Inku pojawiły, ale zrobiłem to już wcześniej
Nie wspomniałem jednak tutaj (ponieważ na stronie Facebookowej notka się pojawiła) o rzeczy, którą zdecydowanie warto się pochwalić, a mianowicie:
Używając nowego formatu obrazów, WebP, udało mi się zmniejszyć wagę wszystkich komiksów średnio o 75%! Dzięki tym optymalizacjom wczytanie komiksu wymagać będzie mniej transferu internetowego, przez co pełne załadowanie rozdziału będzie 4 razy szybsze, niż dotychczas. Obrazy na stronie także zostały zoptymalizowane, dzięki temu strona działa znacznie sprawniej.
Jest to naprawdę spora zmiana i optymalizacja, której inne serwisy z komiksami nie stosują. Można więc powiedzieć, że Inku jest pod tym względem wyjątkowe.
Przez ostatni rok było także wiele innych zmian. Pozwólcie, że wspomnę kilka z nich:
– Pojawiły się nowe aktualizacje czytnika, które wprowadziły wiele nowych funkcji (m.in. zmianę trybu czytania, z której użytkownicy często korzystają, skórki, wersje językowe, poprawki wydajnościowe)
– Nowy system powiadomień wraz z możliwością generowania kanałów RSS
– Aktualizacja sekcji komentarzy i możliwość oznaczania spoilerów w komentarzach i forum
– Opublikowana baza onomatopej (która może Wam pomóc znaleźć odpowiednie wyrazy dźwiękonaśladowcze do Waszego komiksu)
– System osiągnięć, który jeszcze jest we wczesnej fazie rozwojowej, jednak już niedługo pojawi się tam coś więcej
Mam już zaplanowane kolejne zmiany i dodatki, które będę powoli wprowadzać w kolejnych miesiącach (plus bardzo wiele eksperymentów, które na razie trzymam w tajemnicy). Postaram się też reaktywować newsletter, aby na raz na jakiś czas poinformować Was o nowych zmianach na stronie. Niedługo spróbuję także utworzyć nowe wyzwanie: liczę na wiele zgłoszeń.
Mam nadzieję, że jesteście zadowoleni z wydajności serwisu, nad którym już od siedmiu lat sprawuję swoją opiekę. Zwracam szczególną uwagę na aspekty techniczne, dlatego Inku jest jedynym w swoim rodzaju miejscem. W ostatnich miesiącach udało mi się także poprawić pewne, mniej widoczne dla użytkownika, części strony, dzięki czemu udało mi się poprawić pozycję Inku w wyszukiwarkach, a tym samym zwiększyć ruch (aż dwukrotnie więcej osób odwiedza stronę)! Pomimo coraz mniejszej ilości dostępnego czasu, staram się szybko odpowiadać na Wasze prośby i sugestie. Wiele wolnego czasu poświęcam na to, aby Inku pomogło rysownikom dzielić się swoimi komiksami i rozwinąć ich warsztat, a czytelnikom poznać nowe historie i autorów.
Jeśli chcecie wesprzeć Inku i pomóc w utrzymaniu tej strony, możecie znaleźć więcej informacji na temat tego, jak możecie mi pomóc, tutaj: https://inku.ovh/donate